LUCKY CHARMS – Elise van Staveren & Mike Dings

Ruby Soho opent het nieuwe galerieseizoen met een duo show van twee jonge en veelbelovende kunstenaars. Vanaf 1 september zijn de schilderijen, zilveren installaties en beelden van Elise van Staveren en Mike Dings te zien in Lucky Charms. Hun werk vindt zijn oorsprong in het Wilde Westen, verhalen, alledaagse scènes en het reizen. Ook zal tijdens de tentoonstelling een boek verschijnen met werk van de kunstenaars.

Beide kunstenaars creëren eigen werelden met hun schilderijen, tekeningen en installaties. De thematiek van Dings’ werk is niet los te zien van de Amerikaanse cultuur. Je waant je in de woestijn en ziet verloren gegane Amerikaanse glorie. Van Staveren kiest niet voor de verbeelding van een anonieme plaats. Haar werken tonen herinneringen aan een roadtrip, misschien ook wel in de Verenigde Staten. In haar werk gaat het om het gevoel van onderweg zijn, reizen, ontdekken en indrukken opdoen. Waar bij Dings de revolver en cowboylaarzen als vanzelfsprekend opduiken in zijn doeken schildert Van Staveren objecten met een sleutelrol in haar leven. Hun werk heeft een verhalende kracht die direct tot de verbeelding spreekt. Het is onmogelijk je niet af te vragen wat er staat te gebeuren of zojuist gebeurd is.

Complementair in het werk van Dings en Van Staveren is hun kleurgebruik. Lucht en water zijn altijd aanwezig bij Van Staveren. In de scenes van Dings nemen zand en vuur een vaste plek in. Dit zorgt voor een opvallende samenhang. De vier elementen komen samen in hun werk, versterken elkaar en smelten samen tot een dialoog. Een dialoog waar de kijker in kan duiken om er vervolgens zijn eigen roadmovie van te maken.

Voor de gelegenheid brengt de uitgeverij voor kunstboeken UDC Publishing een boek in de Introduding-serie uit met het werk van Van Staveren en Dings. De Introducing-serie richt zich specifiek op jonge en opkomende kunstenaars. Deze kunstenaars tonen belofte in hun werk, houding en werkwijze en zijn klaar voor de toekomst in deze turbulente tijden.

Elise van Staveren (2000) en Mike Dings (1996) studeerden beide aan de HKU in Utrecht. Van Staveren rondde afgelopen zomer haar master schilderen af aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Van Staveren werd genomineerd voor de UMCG Award en Dings voor het Dooyewaard Stipendium. Dings was onderdeel van het Jump! talentontwikkelingstraject. Het werk van beide kunstenaars is de afgelopen jaren te zien geweest in vele tentoonstelling en kunstbeurzen door het hele land. Ruby Soho is vereerd het werk te tonen van deze twee jonge, opkomende kunstenaars.

De opening van Lucky Charms is op vrijdag 1 september van 19.00 tot 22.00. De expositie is te zien tot de finissage op zaterdag 30 september van 13.30 tot 17.00.Bezoek de website van Elise van Staveren en Mike Dings.