HET WITTE LICHT – Janus Metsaars (solo)

Ruby Soho presenteert de solotentoonstelling Het Witte Licht van de Bossche schilder Janus Metsaars. Metsaars vindt inspiratie in natuurlijke processen. Hoe een beek of boom zijn weg zoekt fascineert hem, maar ze zijn nooit onderwerp in zijn werk. Het onderwerp wordt namelijk altijd op abstracte wijze vertaald. Polyurethaan, kalk en zilverzand zijn de basis van Metsaars’ panelen en doeken. Waarna met hoogwaardige pigmenten op subtiele wijze kleur wordt toegevoegd.

Je voelt de verwantschap met het werk van Joan Mitchell en Jackson Pollock. Maar Metsaars’ werk zou tegelijkertijd niet misstaan binnen het post-vandalisme. Een jonge, hedendaagse stroming met graffiti en de esthetiek van overgeschilderde, vernielde muren als uitgangspunt. Het toont het eigenzinnige en tijdloze karakter van zijn unieke stijl en werkwijze aan. Welke hij, wars van tradities, met zijn kenmerkend materiaal- en kleurgebruik wist te ontwikkelen.

Laag op laag, als verhaallijnen door elkaar verweven en als herinneringen aan het doek toevertrouwd. Het uiteindelijke resultaat is hieraan ondergeschikt en hoeft niet perfect te zijn. Fouten worden gemaakt, bewaard en opnieuw ingezet. De vier elementen zijn de basis in het werk van Metsaars. Het is enorm boeiend om te zien hoe het figuratieve volkomen oplost, maar toch voelbaar blijft in de tastbare, kleurrijke en krachtige werken. Waarin je kunt blijven verdwalen en ontdekken, net als in de vrije natuur.

Bij Metsaars is het eindpunt onbekend, rondzwerven is het doel en de ontmoetingen tijdens de reis staan centraal. Maar deze ontmoetingen, gesprekken en indrukken geven wel keer op keer nieuwe inzichten, die van lieverlee steeds een stukje blootleggen van de bestemming. Precies dit lijkt de kern te zijn van Metsaars’ werk, de zoektocht naar het reisdoel, de essentie van ons bestaan en het vijfde element.

De opening van Het Witte Licht is op zaterdag 27 mei van 15.00 tot 18.00. De expositie is te zien tot de finissage op zondag 2 juli van 14.00 tot 17.00.


Bezoek de website van Janus Metsaars.