THINK TANK – Groepshow

Animal Kingdom brengt het fascinerende werk van Florentijn Hofman, Rop van Mierlo en Simon Schrikker samen en heeft het dier als thema. Het werk van Hofman bevindt zich wereldwijd in de openbare ruimte. Van Mierlo begeeft zich als ontwerper en illustrator aan de toegepaste kant van de kunsten en Schrikker is bij uitstek een autonoom kunstenaar. Deze drie verschillende werkgebieden van de kunstenaars worden samengebracht en alle disciplines smelten op fascinerende wijze samen in de galerie.

Het dier is de gemene deler binnen ieders unieke werkgebied. Alle drie werken ze al jaren volhardend binnen dezelfde onderwerpkeuze en allen hebben hier met succes hun wending aan weten te geven. De presentatie van een werk is, mede door de omvang, het medium of de uitvoering, uitermate belangrijk voor de drie kunstenaars. Grootte en schaal zijn daarom te allen tijden van wezenlijk belang en dit keert terug in de tentoonstelling. Hoe gedraagt hetzelfde beeld zich op verschillende formaten en hoe kijk je naar miniaturen van metershoge beelden?

Hofman kiest dieren in zijn werk om het gesprek op gang te brengen. Fabeldieren zijn een narratieve traditie die je net als steden overal ter wereld aantreft, daarom gebruikt Hofman ze in zijn werk. Ze overstijgen niet alleen generaties en volksstammen, maar zijn ook verholen boodschappers: van een dierlijk personage accepteren en herkennen we meer dan van een mens.

In een flits lijkt het werk van Van Mierlo abstract. De dieren, gemaakt met zijn kenmerkende en geperfectioneerde ‘nat-op-nat’-verftechniek, worden door hem teruggebracht tot de essentie. Hoeveel is er nodig om een dier te verbeelden? Op intuïtieve wijze en zonder controle laat hij de kleuren in elkaar overvloeien en creëert Van Mierlo zijn eigen, unieke dierenrijk.

De werken van Schrikker zijn een strijd tussen vorm en inhoud, tussen materie en beeld. Zijn dieren, vaak honden, haaien en inktvissen, lijken letterlijk uit de verf te komen. Het medium maakt deel uit van de boodschap. Aangezien de dieren die Schrikker uitbeeldt vaak worden geassocieerd met gevaar en angst, zit er een zekere agressie in zijn beelden. Deze agressie keert terug in de schilderkunstige behandeling van het oppervlak.

Animal Kingdom is een pleidooi voor het dier en een ode aan het dierenrijk. Speels, verhalend, glamoureus, agressief, lief of uitdagend, maar altijd consequent in de eigen ontwikkelde techniek uitgevoerd.

Bezoek de websites van Florentijn Hofman, Simon Schrikker, Rop van Mierlo

Animal Kingdom (groepshow) – Florentijn Hofman, Rop van Mierlo en Simon Schrikker.

Gecureerd door Simon Schrikker

Opening: vrijdag 24 november van 19.00 tot 22.00 Expositie: zaterdag 25 november tot en met zaterdag 30 december (26 december gesloten) Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 en op afspraak.