ECHO ORDER – Lisette de Greeuw & Dineke van Oosten 

Opening vrijdag 23 februari 19:00 – 22.00u. Iedereen welkom!

ECHO ORDER – Lisette de Greeuw & Dineke van Oosten

Zowel Lisette de Greeuw als Dineke van Oosten scheppen in hun werk orde door middel van een arbeidsintensief proces. Ze rangschikken en herhalen tekens, patronen en vormen op zelf gecreëerde grids. Dit ordenen van patronen en het experimenteren met herhaling is tijdrovend en werkt voor beide kunstenaars meditatief.

De Greeuw werkt met een eigen ontwikkelde beeldtaal, die is gebaseerd op borduurpatronen. Van Oosten gebruikt daarentegen steeds dezelfde, gestempelde vormen in haar werken. Consequent geplaatst in een vooraf bepaald stramien op het papier. De structuren, systemen en vormen van beide kunstenaars vinden hun weg ook naar andere materialen zoals textiel, tape, porseleingips of juist als ruimtelijk werk.


Chaos en orde gaan bij beide kunstenaars hand in hand en zijn in het proces altijd in balans. Zoekend naar de juiste weg op het strak afgetekende grid ontstaan de patronen, lijnen en vormen. Steeds opnieuw worden de vakjes gevuld en geordend. Soms bedacht, soms intuïtief, maar altijd vastberaden. Toch blijft binnen deze strakke basis van lijnen altijd ruimte voor een andere route, een fout, een error of onbedachte herhaling.


Echo Order is de viering van de innerlijke noodzaak van de kunstenaars om te onderzoeken en te creëeren door middel van systemen en herhaling. De continue herhaling binnen het werk en de horror vacui, het verschijnsel dat kunstenaars elk leeg plekje opvullen, leidt tot ongecontroleerde vondsten, maar ook fouten. Welke door De Greeuw en Van Oosten geaccepteerd en omarmd worden en daardoor weer uitmonden in nieuwe vormen.

RubySoho_EchoOrder_Poster_DEF